RADYASYON IŞINIM İLE ISI TRANSFERİ EĞİTİM SETİ

TE 110 RADYASYON IŞINIM İLE ISI TRANSFERİ EĞİTİM SETİ

Termal radyasyon, belirli bir dalga boyu aralığında elektromanyetik salınımlar yoluyla maddeye bağlı olmayan bir enerji aktarımıdır. Sıfır Kelvin'in üzerinde bir sıcaklığa sahip herhangi bir cisim, termal radyasyon olarak bilinen radyasyon yayar. Termal radyasyon, UV radyasyonu, ışık radyasyonu ve kızılötesi radyasyonu içerir. Işık radyasyonu, insan gözünün görebildiği dalga boyu aralığını kapsar.
TE 110 deney ünitesi iki radyasyon kaynağı içerir: bir ısı radyatörü ve bir ışık yayıcı. Termal radyasyon bir termopil vasıtasıyla tespit edilir. Işık radyasyonu, fotodiyotlu bir lüksmetre vasıtasıyla kaydedilir. Yayıcı ve dedektör arasına açıklıklar, absorpsiyon plakaları veya renk filtreleri gibi çeşitli optik elemanlar kurulabilir. Tüm bileşenler optik bir tezgah üzerine monte edilmiştir. Optik elemanlar arasındaki mesafe, optik tezgah boyunca bir ölçekten okunabilir.
Lüksmetre, termopil ve ışık yayıcı, geliş açısının radyasyon yoğunluğunu nasıl etkilediğini incelemek için döndürülebilir. Açılar açısal ölçekte okunur.
Optik elemanlar, farklı malzemelerin farklı dalga boylarında ve sıcaklıklarda yansımasını, absorpsiyonunu ve iletimini araştırmak için kullanılır. Her iki emitörün radyan gücü ayarlanabilir. Deneylerin amacı optik yasaları kontrol etmektir: ör. Kirchhoff'un radyasyon yasası, Stefan-Boltzmann yasası, Lambert'in mesafe ve yön yasası.
Ölçülen değerler, ölçüm amplifikatöründe dijital olarak görüntülenir. Ölçülen değerler, birlikte verilen yazılım kullanılarak analiz edilebilecekleri USB aracılığıyla doğrudan bir PC'ye iletilir.